Na sklepowych półkach można znaleźć pełno napojów, które nie zawierają białego cukru. Wiele osób uznaje je za znacznie zdrowszą alternatywę dla klasycznej wersji, głównie dlatego, że posiadają mniejszą zawartość kalorii. Jaka jest jednak zależność pomiędzy stanem uzębienia a tymi napojami?

Oczywiście większość osób wie, że cukier jest szkodliwy dla zębów i powoduje próchnicę. Spożycie produktów bogatych w cukier sprawia, że bakterie w jamie ustnej zaczynają przekształcać go w kwas, który jest szkodliwy dla szkliwa. Taki sam efekt wywołuje spożywanie kwaśnych napojów. Ze względu na to, że wiele aromatów powszechnie używanych w produkcji napojów bez cukru, stają się one produktami kwasowymi. A tak jak było wspomniane, kwaśne napoje osłabiają zewnętrzną warstwę zębów, przyspieszając procesy erozyjne, przez to często potrzebne jest leczenie kanałowe Szczecin. Kiedy uszkodzenia zaczynają się kumulować, a struktura zęba zostaje znacznie osłabiona, wówczas mogą pojawić się ubytki. W przypadku mniejszych dzieci, warto odwiedzić gabinet stomatologiczny Szczecin i sprawdzić, co ma do zaoferowania dentysta dziecięcy Szczecin.

Sam zamysł zmniejszenia spożywania cukrów w diecie jest rozsądny, mimo wszystko trzeba jednak uważać, kiedy stosujemy zamienniki. Nadużywanie napojów bezcukrowych lub izotoników nie jest dobre dla naszego zdrowia. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest picie dużej ilości wody, a słodkie napoje ograniczyć do minimum. Jeśli chcesz zadbać o swoje uzębienie, warto sprawdzić naszą ofertę, gdzie znajdziesz licówki Szczecin, implanty zębów Szczecin, piaskowanie Szczecin, a także całą kategorię stomatologia estetyczna Szczecin.